20 January 2013

JOM BUAT KERABU MANGGA~

Salam kepada semua follower2, silent reader, n stalker, haha bajet kan, macam blog femes!
Okey entry kali ni aku nak share camna nk buat kerabu mangga atau orang kedah panggil “rabu pelam”.
Lain orang lain caranya, kalau sama cara takpala, bagi yang tak sama cara tu meh la try buat, mana tau anda suka.

Bahan-bahan:

Buah pelam@mangga (yang hampir masak tu sedap sikit, jangan ambik yg masak plak, lembik sangat, kalau yang putik tu aku tak pasti plak sedap o tak, huhu
Bawang besar
Kacang tanah
Cabai Melaka@cili padi, atau orang Selangor sebut lada.
Garam
Gula
Belacan ( sikit jerr )
Ajinomoto

Cara-cara nak buat:

Buah mempelam @ mangga di sagat @ di parut..
Goreng kacang tanah, eh klu nak senang guna ja kacang goreng yang dalam bungkusan tu,hihi.
Then tumbuk kacang tu, jangan terlalu lumat tau, sedang2 ja macam orang dok buat kuah rojak tu.
Hiris bawang macam biasa.
Sedikit garam, cili, ikut tahap kepedasan yang diinginkan, n sedikit belacan,agak2 besar hujung jari kelinking ja belacan tu. -SEMUA BAHAN NI DITUMBUK HINGGA HANCUR.

(Kalau taknak tumbuk cili takpa, potong ja kecik2 macam biasa..)

Buah mempelam yang telah disagat@diparut...


GOOGLE, mangga yang siap d sagat
GOOGLE: pemarut atau penyagat
Dah siap semua tu:

Mempelam ( di sagat )
Bawang ( dihiris )
Gula (secukup rasa )
Kacang ( ditumbuk )
Garam, cili n belacan ( ditumbuk)
Serbuk perasa ( ajinomoto)

Gaul semua sekali, siap!!

GOOGLE, hari tu buat tak sempat tak ambik gambar, ngee~
tgk warna dia, ni mempelam yg hampir masak..


SELAMAT MENCUBA....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© To Dari Hati Nazirah 2015 | ® By KathyR’bain78™