27 August 2015

Rasa nak berhenti kerja.

For the 1st time aku asa nak stop kerja. Tah la. Sebelum ni memang abg suruh stop pun. Gaji dah potong lebih kurang 30% dari gaji asal. Abg gitau tak berbaloi nak kerja. Baik dok rumah jaga Ainul. Jaga rumah tangga.

1 bulan ja kerja dapat merasa gaji asal yg ditawarkan. Masuk bulan kedua dah kena potong. Memang semangat nak datang kerja tu down sesangat. Kalau nak tengok kedatangan, merah sedia, kosong sedia. Memang down gila2 la. Tapi gagah juga sebab sayang. Sebab minat kerja opis ni. Cuti Jumaat Sabtu, kerja 8-5 ja.

Tapi hari ni. Utk pertama kalinya aku rasa macam nak berhenti dengan sukarelanya. Betul2 asa kelam kabut. Memang fail bab urus masa. Bila terpaksa bertindak sebagai suri rumah dan pekerja. Hidup terus jadi kucar kacir. Kunci locker tertinggal di rumah, kunci kereta tertinggal dalam kereta. Tgh asa serabut, budak opis pulak bagi ayat power, sapa suruh kunci locker. Aku asa tu la ayat paling bodo aku pernah dengar. Barang berharga, barang peribadi ada dalam tu. Ko boleh persoal kenapa aku kunci. Aku yg tengah serabut ni nampak budak tu kecik besaq kecik besaq ja. Nak kata budak x budak sangat la. Nak sama baya dengan mak aku pun. Tp nak buat, cakap tak pakai otak org kedah kata.

Now, aku terpaksa nyusahkan abg utk hantar kunci pendua. Dah 2x tau jadi. Kereta aku takda alarm. Aku plak dah jadi tabiat suka lock then tutup pintu. Hmm. Apa la nasib... Mood pagi memang kelaut la. Letih sangat rasa. Letih badan, letih otak, letih emosi...

8 comments:

Mila Hilas said...

kalau suami blh tanggung, better lah jadi surirumah sbb hati pon dh xde untuk buat keje kan...huhu

Mar Mansor said...

kena lebih hati-hati, ingat perkara yang penting.
saya rasa zirah takde mood untuk kerja kot sebab tu ada je perkara tak best berlaku

Mardiah Diana said...

Begitu lah dik kalau kita seorg isteri,seorg emak yang berkerjaya...banyak sangat dugaan yang Di terima...akak harap adik bnyak bersabar dan tabah menghadapinya...tapi tak salah ikut kata suami adik...

cik karmila said...

sabar ye kak..maybe Allah nak uji...buat lah keputusan sebaiknya..

cik karmila said...

sabar ye kak..maybe Allah nak uji...buat lah keputusan sebaiknya..

adianiez AIDA said...

kena potong 30%? nape ekk?
hu hu hu

QasehnyaRania said...

byknya potong.
potong apa tu zirah ?

sbb mmg dh tk ada hti nk kerja itu yg jdbegitu.

buat solat hajat.smga dipermudahkan k..
mana tau sblm deliver nnti nk resign ke apa kan..
terus cuti bersalin, resign

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© To Dari Hati Nazirah 2015 | ® By KathyR’bain78™