24 October 2013

I'm mom to be, terima kasih ya Allah..

Tanggal 17/10/2013 Khamis, miss P aku mengjakau hari yang ke 41, lewat 5 hari yang sepatutnya datang pada hari ke 35, aku seperti biasa takut untuk menaruh harapan walaupun dalam hati tercalit juga secebis harapan tu, aku ajak abang g Guardian, dengan alasan nk beli diadoran dan tisu muka. Aku tak gtau abang pun aku nak beli UPT (Urine Pregnancy Test)  tu. Aku nak beli bukan apa, klu aku cek takdak, aku tak la menaruh harapan sangat, dan kalau ada aku boleh buat langkah pengjagaan awal. Itu yang aku fikir. Tapi abang sibuk, malam tu tak jadi g.

Esoknya 18/10/2013 Jumaat, dah mengjakau hari ke 42, kami g meraya rumah maklang, aku, mak, abang dan adik zirah, balik tu kami g Jitra, aku dan abang g Guardian, aku beli la, aku tunjuk kat abang, abang diam ja, hihi

Malam tu aku niat dah dalam hati, esoknya aku nak ajak abang g klinik, ada ka tak da ka, yerla, klu ada kena buat pengesahan doktor, kalau takdak aku nak tanya la apa masalah miss p aku lambat bulan ni. Abang ok ja tanpa banyak soal. Aku tak cek malam sebab ia lebih tepat pada waktu pagi. Dan aku takut kalau2 malam tu o pagi esoknya miss p datang, jadi aku decide untuk cek esok pagi..

Tanggal 19/10/2013 Sabtu, mengjakau hari ke 43, pagi2 lagi aku g toilet, tangki dah penuh, hihi. Mengikut prosedure yang diberi aku pun test la menggunakan UPT (Urine Pregnancy Test) yang aku beli kat Guardian tu. Dan hasilnya…
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Asa macam nak jerit ja dalam toilet tu!! Ya Allah terima kasih Ya Allah, Allah ja yang tau perasaan aku saat tu, menitis air mata aku bila nampak line kedua tu, macam tak caya!! Lepas jer aku titis urine tu, nampak ia mengalir ke dalam kotak garisan, air sentuh line pertama, terang, jalan slow sentuh plak line kedua, laju ja muncul line kedua, terang plak tu!! Ya Allah, pengalaman aku masa sebelum ni bila aku check, titis ja urine, naik line pertama, urine jalan, kosong, lama menung tengok UPT tu, tak muncul2 juga, kecewa jap, tapi kali ni beza!! DOUBLE LINE!!

Cepat2 aku masuk bilik, gementar nak gtau abang, takut pun ada, betul ke ni, tunggu la 5 minit dulu, line masih terang, last2 kejut abang, tunjuk kat abang, abang terkebil-kebil, “bb ngandung” sambil peluk aku, bahagianya saat tu, aku ajak abang g klinik.

Kat klinik tu kena plak tunggu turn yang ke5, sampai jer pesakit keempat masuk, jantung aku dah debar macam nak terkeluar, punya cuak, “NAZIRAH”, nama aku dipanggil, “abang nak masuk tak”, “ taknak la”, hihi, aku pun malu juga kalau abang masuk, dengan slumber aku masuk sorang2, aku gtau doc aku test pagi tadi double line, straight to the point, xda mukadimah apa dah, haha, doc tanya bila last period , aku pun gtau, then doc suruh baring nak scan. Dan…….
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Ni la hasilnya, “haa, ada ni, ni rahim, ni kantung baby, ni baby, tahniah” sambil doc tu tunjuk2 kat screen, aku tersenyum sampai telinga, doc tanya berapa lama dah kahwin, aku gtau la dekat 3 tahun juga, doc kata, Allah nak bagi rezeki… “saya print, dan bagi vitamin untuk elak kecacatan janin”

Keluar tu senyum ja kat abang, tunggu ubat, bila nama aku dipanggil, aku dan abang g kat kaunter, total RM45 sekali dengan vitamin.

Keluar ja dari klinik aku tunjuk la kertas scan tu, abang macam tak caya ja, punya la hepi, senyum ja sepanjang jalan, hihihi, pengalaman yang tak mungkin aku lupa, BERITA GEMBIRA UNTUK KAMI, ALHAMDULILLAH, SYUKUR PADA ALLAH, DIA YANG MAHA MENGETAHUI, YANG MAHA MENDENGAR, YANG MAHA KAYA, YANG MAHA PEMURAH, YANG MAHA PENGASIH YANG MAHA PENYAYANG..

Setelah mendengar dua gambar gembira di "berita gembira" dan "berita gembira lagi" alhamdulillah dapat berita gembira untuk diri sendiri pula...;-)

Moga baby sihat..;-) amin………….



15 comments:

Adam Azra said...

Tahniah, semoga dikurniakan zuriat yang baik.

Mahirah Ridzuan said...

Tahniah.. happynya dgr org preggy... huhu..

Sharifah Amarina said...

Tahniah akak. Jgn lupa jaga kesihatan tau :)

Nao Mei said...

Mahu menitis air mata cik akak membaca entri adik...huhuhu...rasa yang mengamit naluri keibuan cik akak..chewah....tahniah ye sayang...jaga bb tu baik-baik...cik akak doakan selamat dunia dan akhirat..amin.....

Wah...cik akak pun teringin nak punya bb sendiri....hihi...tapi cik akak tak kawin lagi...hahaha...doakan cik akak cepat kawin dik :)

Dianaa said...

tahniah kak Nazirah!
nak jadi auntie FD boleh? hihi

Ibu Lala said...

Tahniahhh. Syoknye nk dpt bb. Jaga diri tau.

nor_farihan said...

alhamdulillah...tahniah sis :)

Seri Selaseh said...

tahniah. Lama gak tu tunggu .. 3 tahun. Kalau artis sorang tu dah ada excuse nak kawen lain dah. Tahniah ye. Sedangkan Nabi Zakaria pon dapat anak di usia yg sangat tua (usia sembilan puluh tahun) tapi sungguh2 berdoa siang malam.

Mardiah Diana said...

Tahniah...hanya itu yg mampu saya ucapkan kpd awak...

Nurullai Abdullah said...

Tahniah bakal jadi ibu... Mesti happy sesangat ni kan.hihi

Afiqah Adzan said...

Tahniah akak.. Jaga baby tu elok2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© To Dari Hati Nazirah 2015 | ® By KathyR’bain78™