31 December 2014

Resepi Megi Serbuk Kari

Dalam beberapa malam sebelum ni, tekak ni teringin plak nak makan megi kari. Haa bukan sebarang megi kari tau. Specialnyer megi kari. Terliur habisss.

Lama x masak. Ntah nape mlm tu teringat nak mkn. Tak tau kot org lain memang dah selalu masak gini kan. Aku share juga la kot ada yg 1st time nak try.
Tengok jerr dah terliurrrr....
Bahan2
-2 ulas bawang merah
-1 ulas bawang putih
-Telur
-Megi kari
-Serbuk kari 1 1/2 sudu besar utk sebungkus megi

Cara2
-Mestila kupas bawang kan..hihi..
-Serbuk kari digaul sebati dengan perencah megi kari, gaul dgn air yer..
-Minyak tu ikut elok untuk tumis bawang la
-Tumis bawang sampai kekuningan
-Masukkan serbuk kari yg digaul sebati tadi, gaul sehingga pecah minyak
-Bila dah pecah minyak masukkan air ikut banyak mana kuah yg anda nak..
-Bila dah mendidih boleh pecahkan telur, sebiji 2 biji, ikut la..
-Bila telur dah masak, boleh masukkan megi
-Gaul hingga megi lembut..
Klu masin boleh tambah air..

Aku suka pekat..
Selamat mencuba...;)

2 comments:

Nur Inani said...

megi pun sedap dimakan :D

Iezwa Razk said...

Terliur tengok maggi tu. Teriba lapar. Hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© To Dari Hati Nazirah 2015 | ® By KathyR’bain78™