24 May 2013

Cara nak masak rumpai laut..(jenuh google)

Bagaimana cara guna rumpai laut ni?
Aku ada beli rumpai laut kat kak ina, tapi tak tau plak nak masak camna, lagi pandai aku tak cari plak dlm blog kak ina kot2 la ada kan, hihi, aku just google ja, huhu, jumpa la ini, tapi aku just copy bahagian aku nak tau ja, untuk maklumat lanjut boleh rujuk "sumber" kat bawah tu yer...

1.      Kaedah pertama rumpai laut dimasak

Cuci beberapa kali.
Rendam semalaman (lbh kurang 5-12jam).
Kemudian cuci lg beberapa kali.
rebus dgn air biasa. nisbah utk 100gram = 2-2.5 liter air.
Masak dgn api perlahan dan kacau sehingga rumpai laut hancur.lbh kurang 20-40minit.
Biarkan kolagen sejuk dan simpan dlm peti ais.

2.     Cara guna

Masuk 2-3 sudu ke dalam apa2 minuman. Contohnya air sunquick, ribena, ABC, cendol, laici kang, bandung, dll. Amalkan 3 kali sehari shj. Jangan ambil minuman berkafein dan berkarbonat. Jangan ambil secara berlebihan,boleh sakit kepala dan sakit perut.
Gunakan 1-2 sudu utk sapu dimuka sebagai masker. biarkan sehingga kering (lbh kurang 20minit) dan cuci. Amalkan 3 kali sehari.

Berapa byk rumpai laut sekali masak?

Terpulang pada penguna. Disini saya bagi sedikit cadangan,
utk 50 gram rumpai laut + 1 liter air menghasilkan kolagen yg boleh digunakan selama 1-2minggu
utk 100 gram rumpai laut + 2 liter air menghasilkan kolagen yg boleh digunakan selama 2-4minggu.

3 comments:

Teena Tna said...

Teena pun guna rumpai laut jugak :)

Nao Mei said...

cik akak tak pernah gunakan lagi lah rumpai nie..hihi...tak berani nak cuba :)

QasehnyaRania said...

tak pernah guna lagi
selalu dok baca info je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© To Dari Hati Nazirah 2015 | ® By KathyR’bain78™