Salam kepada semua follower2, silent reader, n stalker, haha
bajet kan, macam blog femes!
Okey entry kali ni aku nak share camna nk buat kerabu mangga
atau orang kedah panggil “rabu pelam”.
Lain orang lain caranya, kalau sama cara takpala, bagi yang
tak sama cara tu meh la try buat, mana tau anda suka.
Bahan-bahan:
Buah pelam@mangga (yang hampir masak tu sedap sikit, jangan ambik yg masak plak, lembik sangat, kalau yang putik tu aku tak pasti plak sedap o tak, huhu
Bawang besar
Kacang tanah
Cabai Melaka@cili padi, atau orang
Selangor sebut lada.
Garam
Gula
Belacan ( sikit jerr )
Ajinomoto
Cara-cara nak buat:
Buah mempelam @ mangga di sagat @ di parut..
Goreng kacang tanah, eh klu nak senang guna ja kacang goreng
yang dalam bungkusan tu,hihi.
Then tumbuk kacang tu, jangan terlalu lumat tau, sedang2 ja
macam orang dok buat kuah rojak tu.
Hiris bawang macam biasa.
Sedikit garam, cili, ikut tahap kepedasan yang diinginkan, n
sedikit belacan,agak2 besar hujung jari kelinking ja belacan tu. -SEMUA BAHAN
NI DITUMBUK HINGGA HANCUR.
(Kalau taknak tumbuk cili takpa, potong ja kecik2 macam biasa..)
Buah mempelam yang telah disagat@diparut...
Buah mempelam yang telah disagat@diparut...
GOOGLE, mangga yang siap d sagat |
GOOGLE: pemarut atau penyagat |
Dah siap semua tu:
Mempelam ( di sagat )
Bawang ( dihiris )
Gula (secukup rasa )
Kacang ( ditumbuk )
Garam, cili n belacan ( ditumbuk)
Serbuk perasa ( ajinomoto)
Gaul semua sekali, siap!!
Gaul semua sekali, siap!!
GOOGLE, hari tu buat tak sempat tak ambik gambar, ngee~ tgk warna dia, ni mempelam yg hampir masak.. |
SELAMAT MENCUBA....
kerabu mangga peberet akak
ReplyDeletedah lama tak buat.
ReplyDeletekena carik mangga dulu la :D
@Wanieys a.k.a IbuQalief
ReplyDeleteHIHI,,SAMA LA KITA AKAK...
@QasehnyaRania
ReplyDeleteTRY LA CIKSU...;-)